Handvridningen över huruvida Monster: The Jeffrey Dahmer Story kommer att romantisera denna seriemördare ser ut som om det kan ha varit för ingenting. Inför miniseriens premiär den 21 september har Netflix släppt sin första trailer samt två intervjuer med stjärnorna Evan Peters och Niecy Nash. Var och en av dessa videor belyser samma sak: Syftet med den här serien är inte att förstå Jeffrey Dahmer. Det är för att kasta ljus över sina offer och förstå hur dessa hemska brott inträffade från första början.

Set till KC och Sunshine Bands”Please Don’t Go”, den kyliga trailern visar Jeffrey Dahmer (Peters) ) leder en ung man in i sin lägenhet. Det dröjer inte länge innan hans senaste offer rynkar på näsan och klagar över en okänd lukt. Trailern skärs sedan till störande närbilder av begränsningar och Dahmer lurar på olika män när Niecy Nashs Glenda Cleveland frågar honom om de elverktyg och skrik hon hör alla timmar på natten. Peters monotona i kombination med Nashs förskräckta uttryck ger en tittarupplevelse som med rätta är oroande för den här sanna brottsberättelsen. Kolla in den här första trailern själv genom att scrolla ovan.

Nästan sedan det tillkännagavs har Monster: The Jeffrey Dahmer Story varit kritiseras för att fortsätta TV-trenden med att glorifiera seriemördare. Både Peters och Nashs intervjuer verkar vara svar på denna kritik.”Vi hade en regel i det här, från Ryan [Murphy], att den aldrig skulle berättas från Dahmers synvinkel,”säger Peter i sin intervju.

”Det var så häpnadsväckande att det verkligen hände att det kändes viktigt att vara respektfull mot offren, mot offren familjer, för att försöka berätta historien så autentiskt som vi kunde, säger Peters.”Och du måste ha vissa intrigpoäng eftersom han gjorde de här sakerna. Men du behöver inte försköna dem. Vi förstår. Vi behöver inte se det om och om igen.”

I sin intervju fokuserar Nash på vikten av att fånga den i stort sett oförtalade historien om Glenda Cleveland. En av Dahmers grannar, Cleveland klagade upprepade gånger över störande ljud och lukter från Dahmers lägenhet. Hon försökte till och med rädda ett av Dahmers yngsta offer. 1991 hittades en 14-årig laotisk pojke naken och blödande utanför Dahmers lägenhet. Även om Cleveland upprepade gånger berättade för polisen att något var fel, avfärdade de henne och trodde istället på Dahmers förklaring att allt var bra och att han och hans offer var mitt i en älskares spott. Dahmer fick gå iväg med den knappt medvetna mannen, vars kropp senare identifierades som Konerak Sinthasomphone, en av de 17 pojkar och män som Dahmer mördade och styckade. Dahmers senare brott skulle komma att involvera nekrofili, kannibalism och bevarande av kroppsdelar.

”Om något skulle jag vilja ha folk att veta att Glenda Cleveland var speciell. Det var en speciell kvinna, säger Nash i intervjun.”Att fortsätta om och om och om i ett försök att få någon att göra något, hon förtjänade mycket mer än en liten ostlik plakett längst ner i en social hall någonstans. Hon förtjänade mycket mer än, du vet, polisen att gå framför henne och säga:’Titta vad vi gjorde. Titta vad vi försökte göra.’”

Det är på grund av Clevelands historia och detta slutligen ödesdigra polismöte som denna miniserie förtjänar att existera. Jeffrey Dahmers historia är inte bara ännu en saga om en seriemördare. Det är en varnande berättelse om hur rasism och homofobi tillät Dahmer att komma undan med dessa fruktansvärda brott mycket längre än vad som borde ha varit möjligt. Det är en blåsig kritik av polisens inkompetens. Om något kreativt team kan trä nålen mellan dramatisk återberättelse av sann brottslighet och intensiv analys av systematiska brister – särskilt de som rör hur homofobi påverkar polisens fördomar – så är det teamet bakom American Crime Story.

“Temaet för hela det här verket är aktualitet”, säger Nash.”Du har fortfarande människor som gör mycket bisarra saker eftersom de antingen är psykiskt sjuka, lider av någon form av trauma, hanterar eller inte hanterar sin smärta bra. Du har också fortfarande samhällen som är underbetjänade, överpoliserade på fel sätt.”

Alla avsnitt av Monster: The Jeffrey Dahmer Story har premiär på Netflix onsdagen den 21 september.