Still Alice, regisserad av Richard Glatzer och Wash Westmoreland, följer lingvistikprofessorn Alice Howlands liv efter att hon fick diagnosen familjär Alzheimers vid 50. Den skildrar hennes förhållande till sin familj och hur hennes känsla av självidentitet förändras när hon kämpar med tillståndet. 2014 års film väckte enorm uppmärksamhet vid Toronto International Film Festival och fick även Julianne Moore en Oscar för sin insats som Alice. Publiken och kritikerna fann det övertygande och lovordade dess realistiska skildring av det mentala tillståndet, vilket fick oss att undra om den är baserad på en sann historia. Låt oss ta reda på!

Är Still Alice en sann historia?

Nej,”Still Alice”är inte baserad på en sann historia. Regissörerna Richard Glatzer och Wash Westmoreland anpassade den tankeväckande dramafilmen från boken med samma namn från 2007 av Lisa Genova, en neurovetare och författare. Inspirerad av sin mormor, Angelina Genova, som fick diagnosen Alzheimers i mitten av 80-talet, Lisa skrev romanen med avsikt att visa upp hur en person som kämpar mot neurologiska sjukdomar som Alzheimers och tidig demens lever sitt liv.

Som nämnts på ABC News, Lisa Genova visste inte hur hon skulle vara med sin mormor eftersom hon klarade av tillståndet. Detta fick henne att försöka förstå tillståndet genom läroböcker, forskningsrapporter och självhjälpsböcker. Men när inget av materialet hjälpte bestämde hon sig för att kanalisera det till fiktion och kom i kontakt med olika individer som lever med sjukdomen. Medan de sökte efter sin bok hjälpte de Lisa att känna empati med och förstå tillståndet och till slut lärde henne vad ingen annan lärobok kunde –”hur känns det att ha Alzheimers?”

När hon blev tillfrågad om hennes motivation till att välj en fiktiv berättelse, sa Lisa till Boston Magazine,“Jag tror att allmänhetens uppfattning om den här sjukdomen, som förvisso var min när min mormor hade den här, är att Alzheimers är en sjukdom hos döende äldre. Så en av sakerna jag ville skriva om var, hur ser det ut och låter och känns det att leva med Alzheimers? Det är mindre läskigt när du kan börja tänka på att leva med Alzheimers, snarare än att dö med Alzheimers.”

Vill därför skildra vardagen för en person som går igenom Alzheimers och tidigt debuterar. demens, skrev Lisa och publicerade på egen hand romanen med titeln”Still Alice”2007. Intressant nog, när han pratade om titeln, nämnde författaren att de personer som pratade med henne om sina upplevelser ofta använde ordet”stilla”som ett sätt att kommunicera att de fortfarande älskade sin partner och fortfarande var förtjusta i sin hobby. Detta ledde till att hon gav boken namnet”Still Alice”.

När Lisa pratade om det sa:”Jag gick igenom hundratals e-postmeddelanden [av] korrespondens mellan mig och personer med Alzheimers, och jag märkte att ordet”fortfarande”fanns i varenda en.”Lisa kopplade aspekten till sin karaktär Alice och sa:”Ett av sätten hon växer är förståelsen att hon är mer än vad hon kan minnas, att även om hon inte kan komma ihåg sin grundläggande biografiska information som hennes adress eller hennes dotters födelsedag , hon kan fortfarande älska sin dotter, hon kan fortfarande vara viktig för sin familj.”

Berättelsen bakom filmatiseringen är också ganska fascinerande. Filmmakarduon och det verkliga paret, Richard Glatzer och Wash Westmoreland, kontaktades för att anpassa filmen till den stora duken. Den förstnämnda hade dock fått diagnosen ALS (Amyotrofisk lateralskleros), vilket gjorde att de två var tveksamma till att ta sig an uppgiften. I en intervju med Los Angeles Times sa Wash Westmoreland:”Det här var kanske lite för nära benet.”Men senare bestämde de sig för att gå vidare med det.

Den produktiva Julianne Moore var förstahandsvalet att spela rollen som Alice Howland. I en intervju med IndieWire , sa skådespelerskan att hon forskat om sjukdomen i fyra månader. Under den tiden tittade hon på dokumentärer och intervjuer och hade till och med kontakt med chefen för Alzheimers Association. Genom henne pratade hon med tre kvinnor som fått diagnosen tidig debut. Hon gick också till stödgrupper, där flera kvinnor delade med sig av sina berättelser och erfarenheter. Allt detta, och mer, gjorde det möjligt för henne att gestalta rollen som Alice som hon gjorde.

Bland annat var Kate Bosworth en skådespelare som också kände sig nära detta ämne. Eftersom några av hennes familjemedlemmar hade Alzheimers, kände hon sig ganska nära berättelsens tema. Efter att ha läst boken ringde Kate sina representanter för att se om någon hade rättigheterna att anpassa historien till en film. Av en slump var skaparna i castingstadiet. Så hon vände sig till Richard och Wash, förklarade varför hon ville vara en del av filmen och fick rollen som Anna, Alices äldre dotter, som genom genetiska tester lär sig att hon också kommer att få Alzheimers.

Lisa ville dra”ämnet (neurologiska tillstånd) ut ur garderoben och in i folks vardagsrum.”Med historien om Alice hittade hon ett”fordon för att prata om detta ämne.””Vi vill förstå [dem] på ett sätt som är känslomässigt och kopplat av hjärtat. Skönlitteratur är tillgänglig, det är ett sätt för oss att gå i någon annans skor”, sa författaren. Med tanke på alla ovan nämnda aspekter upprepar vi att även om”Still Alice”inte är en sann historia, är den rotad i verkligheten och är en ärlig skildring av de som lever med neurologiska tillstånd.

Läs mer: Bästa filmer om psykisk ohälsa