Uusi draamaelokuva Münchenissä – The Edge of War, joka julkaistiin tänään Netflixissä, brittinäyttelijä George MacKay on yksi kahdesta miehestä, joista maailma on riippuvainen. lopettaa maailmansota. Se on huomattavan samanlainen kuin vuoden 1917, Oscar-ehdokkuuden saaneen Sam Mendesin sotaelokuvan, jossa MacKay näytteli toisena kahdesta sotilasta kuoleman tärkeässä tehtävässä välittää viesti ensimmäisen maailmansodan aikana. Vaikka elokuvat ovat lähestymistavaltaan hyvin erilaisia, niillä on yhteinen nimittäjä: MacKay luo syvän, emotionaalisen yhteyden toiseen mieheen sodan aikana.

Se on varmasti erityinen markkinarako, mutta sellainen, joka MacKay on hyvä. Münchenissä – The Edge of the War, joka on sovitus Robert Harrisin samannimisestä historiallisesta kaunokirjallisesta romaanista, hän näyttelee Hugh Legatia, Britannian pääministerin Neville Chamberlainin sihteeriä (näyttelijänä Jeremy Irons) syksyllä 1938.  Hugh työskentelee kaikkina vuorokaudenaikoina, ja sen seurauksena hänellä on kireät suhteet vaimoonsa ja perheeseensä. Mutta paniikki kasvaa: Adolf Hitler valmistautuu hyökkäämään Tšekkoslovakiaan, mikä pakottaisi Britannian ja Ranskan tulemaan maan avuksi ja käynnistämään uuden maailmansodan. Chamberlain haluaa epätoivoisesti välttää taistelun hinnalla millä hyvänsä ja on panostanut toiveensa rauhanneuvotteluihin Münchenin konferenssissa Saksassa.

Vaikka Hugh yrittää auttaa Chamberlainia kaikin tavoin näinä koettelevina aikoina, hän ei ole tietoinen että hänen entinen läheinen ystävänsä Oxfordista, Paul von Hartmann (Jannis Niewöhner), on osa salaista vastarintaryhmää Hitleriä vastaan ​​Saksassa. Itse asiassa Hugh on järkyttynyt kuultuaan entisen ystävänsä kapinasta, koska nämä kaksi kaveria olivat erimielisiä vuosia sitten Paulin häiritsevän tavan puolustaa Hitleriä. Mutta näyttää siltä, ​​että Paavali on muuttunut radikaalisti. Nyt hän on pyytänyt tapaamista Hughin kanssa jakaakseen pääministerille salaisia ​​asiakirjoja, jotka kertovat yksityiskohtaisesti Hitlerin salaisista hyökkäyssuunnitelmista ja jotka osoittavat, että diktaattorin todellinen tarkoitus on laajalle levinnyt valloitussota.

Valokuva: Frederic Batier/NETFLIX

Liian suuri osa Christian Schwochowin ohjaamasta elokuvasta kuluu Hughin ja Paulin kanssa erillään. Mutta kun kaksi miestä vihdoin tapaavat, elokuva herää henkiin. Entisille ystäville ei ole aikaa leikkiä kiinni, ja silti voit tuntea heidän historiansa, heidän vuosien ystävyytensä yksinkertaisesti siitä, miten MacKay katsoo Niewöhnerin silmiin. Paul kertoo Hughille, että rauhanneuvottelut on lopetettava – hän väittää, että asiakirjat osoittavat, ettei Hitlerillä ole aikomusta pitää sanaansa. Jos pääministeri peruuttaa rauhansopimuksen, Paul sanoo, on olemassa saksalainen kapina, joka nousee ja kaataa Hitlerin heti, kun hän hyökkää tšekit. Vaikka Hugh on aluksi vastahakoinen, Paulin energia valtaa hänet lopulta hänen maanisestä vaatimuksestaan, jonka mukaan heidän kahden tehtävänsä on pysäyttää maailman vaarallisin mies.

Taas kerran, vaikka on olemassa vähän aikaa keskustella tunteistaan, Hughin ja Paulin välinen yhteys on selvästi merkittävä. Yhdessä erityisen koskettavassa kohtauksessa elokuvan loppupuolella he jakavat intohimoisen hetken, jossa Hugh tunnustaa kyyneleet silmissään, että hän kaipaisi Paulia, jos tämä uhraisi henkensä asian hyväksi. Ehkä ei ole aivan tarkkaa kutsua heidän suhdettaan homoeroottiseksi – ystävyyssiteet ovat tietysti yhtä todellisia kuin romanttiset siteet. Mutta samalla on turha kuvitella, että siinä voisi olla alatekstin alasävy, että tämä olisi voinut olla traaginen romanssi, jos kirjoittaja olisi halunnut viedä tarinaa siihen suuntaan.

Samaa voisi sanoa McKayn toisesta suuresta sotaelokuvasta, 1917. Siinä elokuvassa, joka sen nähneille on aivan selvästi traaginen rakkaustarina MacKayn hahmon ja hänen naishahmonsa Dean-Charles Chapmanin välillä. Tuossa elokuvassa MacKay juoksee ja taistelee ja vuotaa verta toverinsa rinnalla ja lopulta menettää rakastamansa miehen. Se on sydäntäsärkevää, ja MacKay soittaa sitä juuri sopivalla määrällä kaipuuta ja epätoivoa. Rehellisesti sanottuna, jos McKay haluaisi luoda merkityksellisiä yhteyksiä muihin miehiin sodan repimänä aikana loppuuransa ajan, en valittaisi. Mies on löytänyt paikkansa!

Katso München: The Edge of War Netflixistä

a>